Greu cu impozitele in Romania? Autoritatile incearca sa ne linisteasca, aratand cu degetul catre tarile dezvoltate, unde fiscalitatea ar fi si mai impovaratoare. Contribuabilul vede insa ca are de platit foarte multe taxe si cand incearca sa-si achite binevoitor obligatiile, se ciocneste de viciile sistemului.
"Sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a declarat recent premierul Victor Ponta.
El raspundea astfel unui comunicat transmis de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care aceasta isi exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei.
Si astfel ia nastere un mit: nivelul de impozitare din Romania e scazut, sa fim multumiti ca nu e ca la altii, mai rau. Adevarat, fals?
"Fiscalitatea romaneasca redusa in comparatie cu alte tari este doar o iluzie. Chiar daca avem cota unica de 16% pentru impozitul pe profit si pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice, dat fiind faptul ca deducerile fiscale admise sunt cu mult mai putine (atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice) decat in celelalte state europene sau decit in SUA, rata efectiva de impozitare creste semnificativ", a declarat pentru DailyBusiness.ro Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta fiscala RSM Scot.
"In UE, in ultimul timp, multe tari si-au redus cotele de impozite directe, iar in tarile din zona noastra, Bulgaria, de exemplu, este cu mult sub nivelul nostru de impozitare (motiv pentru care multe firme romanesti s-au si mutat in aceasta tara). In ceea ce priveste TVA, cota de 24% este printre cele mai ridicate din Europa (daca imi amintesc bine, doar Danemarca si Ungaria au cote mai m