Pe axa Stockholm-Bucureşti se naşte proiectul care va cuceri inima românilor, indiferent de vârstă. Cele mai îndrăgite personaje autohtone din poveştile copilăriei vor prinde viaţă într-un spaţiu inedit.
Într-un loc îndepărtat, de peste mări şi ţări, era odată o fetiţă de 7 ani, pe nume Ninni Nylén. După o zi întreagă în care s-a jucat şi a ascultat poveşti într-o căsuţă creată special de oamenii mari pentru copii, Ninni Nylén şi-a întrebat mama: „Am putea face o căsuţă la fel şi pentru copiii din România?“
Din acel moment, „Casa cu Poveşti“ a devenit visul Arinei Stoenescu, mama lui Ninni Nylén. Se întâmpla acum 4 ani, în Suedia, unde Arina este profesoară de graphic design la Universitatea din Stockholm.
Ea l-a contactat pe Staffan Götestam, fondatorul Junibacken - căsuţa cu poveşti a suedezilor, al cărei concept a fost implementat şi de gigantul Ikea. Producătorul a fost încântat de ideea unui parteneriat în care va asigura consultanţa pentru redarea modelului suedez.
Arina Stoenescu a luat legătura apoi cu prietenii din România şi Suedia, arhitecţi, graficieni, informaticieni, cu care a creat proiectul Casei cu Poveşti Harap Alb.
Macheta este expusă la Biblioteca Naţională a României, acolo unde s-a deschis în luna noiembrie primul spaţiu Harap Alb. Aici, la mezaninul bibliotecii, copiii se pot juca în voie, pot colora şi pot citi poveşti, într-o lume care le este dedicată.
Locul a fost ales
Între timp, iniţiatorii proiectului fac demersurile pentru realizarea Casei cu Poveşti, care va fi - după cum promit ei - cel mai frumos spaţiu de joacă şi lectură pentru copiii din România. Acesta ar urma să funcţioneze în Uzina Electrică Filaret, edificiul construit la începutul secolului trecut, monument istoric al Capitalei. Aici va fi recreată, pe o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, lumea magică a copilăriei, u