Companiile mici şi mijlocii, cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei.
Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregătite de Ministerul Finanţelor exact după modelul programului “Prima casă”.
Statul a negociat cu băncile o dobândă formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marjă maximă de 3,5% care include toate comisioanele bancare, dar nu şi prima de garantare cuvenită Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM şi care încă face obiectul unor discuţii.
O firmă din categoria IMM va putea obţine o linie de credit de până la 5 mil. lei în sistem revolving care va trebui rambursată în doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cât este şi durata de bază a programului. Destinanţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru, fiind interzisă refinanţarea altor credite.
Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că săptămâna viitoare Ministerul Finanţelor va semna convenţia de garantare cu Fondul, iar acesta va aloca mai departe plafoane de garantare băncilor interesate să intre în program.
“Estimăm că vor fi cel puţin 7 - 8 bănci care vor solicita plafon. Normele metodologice fiind acum aprobate, creditarea va putea începe cel târziu după 1 ianuarie 2014, dar cred că băncile ar putea începe promovarea chiar din decembrie pentru că instrumentul este funcţional şi nu există risc de neaccesare a programului”, a declarat Voinea.
El consideră că garanţia de 2 mld. lei, respectiv pachetul total de creditare de 4 mld. lei, sunt suficient de consistente pentru a tra