Cel puţin unu din 20 de pacienţi internaţi în spitalele româneşti se alege cu o infecţie nosocomială din spital, arată cel mai recent studiu al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în care au fost cuprinse 10 unităţi sanitare, şase din Bucureşti şi patru din teritoriu.
Riscul cel mai mare de îmbolnăvire îl au bolnavii din secţiile de terapie intensivă, unde unu din şapte pacienţi se alege cu infecţii urinare sau respiratorii.
Datele din România sunt apropiate de cele din Europa, fiind vorba de aceiaşi microbi: stafilococul auriu, pneumococul şi bacilul piocianic.
Totuşi, raportările se fac mai bine în străinătate, punctează medicii, pentru că la noi managerii de spital se tem să nu-şi piardă funcţia.
Însă cauza principală a infecţiilor nu o reprezintă condiţiile insalubre, ci excesul de antibiotice. „Jumătate din pacienţii români internaţi primesc antibiotice pe cale injectabilă, ceea ce presupune un risc în plus pentru ei”, a explicat doctorul Roxana Şerban, de la INSP.
Şi medicul Sorin Petrea de la Institutul «Matei Balş» spune că sunt pacienţi care nu mai vin în spital de frică să nu se aleagă cu vreun microb. „Infecţiile sunt o sperietoare pentru oricine. În România, medicul e presat de pacient să-i prescrie antibiotic. Dacă refuză să-i dea antibiotic, nu e doctor bun”, susţine Petrea.
Medicii avertizează că românii consumă antibiotice în exces şi fără reţetă
Numai în anul 2012, peste 600.000 de români au luat antibiotice, cele mai multe fără prescripţie medicală, adică pe bază de automedicaţie, susţin medicii, care atrag însă atenţia că a apărut o bacterie nouă periculoasă pentru că este rezistentă la antibiotice.
5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre antibiotice
Rezistenţa virusurilor la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar mondial. Bacteriile se luptă