Exportatorii de vite din România au livrat în primele nouă luni ale anului circa 3.000 de camioan încărcate cu câte 60 de viţei a 200 de kilograme, ceea ce înseamnă încasări de 95 de milioane de euro.
Această sumă plasează România pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de exporturile de bovine vii. Liderul blocului comunitar este Franţa, economie ce deţine şi cel mai mare şeptel de bovine.
„Există o piaţă pentru comerţul cu animale vii. Exportatorii vin, culeg viţeii tineri, îi îngraşă aici pentru o scurtă perioadă după care îi trimit la export către marile îngrăşătorii. În general, animalele ce pleacă la export sunt cele din gospodăriile populaţiei“, explică Vasile Pachiţanu, preşedintele asociaţiei Angus.Ro, o organizaţie ce reuneşte crescători de vite de carne.
Exporturile de bovine vii sunt peste potenţialul României având în vedere că în funcţie de şeptel economia locală este pe locul zece. În contrast, la carnea de vită procesată (carcasă) exporturile sunt de 8,3 de ori mai mici faţă de valoarea bovinelor vii, iar România se află abia pe locul 17 în Europa, arată datele Eurostat, institutul european de statistică.
Piaţa bovinelor din România se află în declin după ce în ultimii ani fermierii au renunţat la 600.000 de capete de animale. În consecinţă, România a ajuns, cu un şeptel de 2 milioane de capete, să fie printre ultimele ţări din UE cu o densitate de numai 14,8 capete de bovine la fiecare 100 de hectare de teren agricol.
Citiţi mai multe detalii aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele