Universitatile membre ale Consortiului Universitaria solicita evaluarea institutionala clara in scopul diferentierii pe criterii valorice a institutiilor de invatamant superior din Romania. In cadrul reuniunii de la Iasi a Consortiului Universitaria, care a avut loc in zilele de 29 si 30 noiembrie, reprezentantii Universitatii din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, ai Universitatii de Vest din Timisoara, ai Academiei de Studii Economice Bucuresti si ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au decis sa isi uneasca eforturile pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior.
„Institutiile de invatamant superior din Romania sunt judecate, in mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste” a precizat prof.univ.dr. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, in deschiderea lucrarilor Consortiului Universitaria.
In Statele Unite ale Americii, dintre cele 4000 de institutii de invatamant superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, in timp ce in Marea Britanie universitatile care pot oferi studii de doctorat reprezinta putin peste 20% din numarul total al institutiilor de invatamant superior. „Prin comparatie, in Romania toate cele 49 de universitati publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a subliniat prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza". Cei 50 de reprezentanti ai universitatilor au cazut de acord ca este nevoie de o initiativa comuna pentu ca diplomele sa „nu mai reprezinte expresia unei presupuse vointe colective”. „Rostul consortiului este de a sustine elita invatamantului superior romanesc”, a precizat si prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj.
Totodata, universitatile au tras un semnal de alarma privind subfinantarea cronica a educatiei, in comparatie cu resursele care trebuie angajate. Prof.uni