Berarii germani vor să înscrie în patrimoniul mondial UNESCO imperativul de puritate a berii lor, care limitează, încă din secolul al XVI-lea, la patru ingrediente compoziţia berii germane, a anunţat luni federaţia producătorilor de bere din această ţară, citată de AFP.
Acest "decret de puritate a berii" îşi are originea în Bavaria, la începutul secolului al XVI-lea, şi a fost extins apoi, puţin câte puţin, pe tot teritoriul german. Decretul limitează compoziţia berii la patru ingrediente: orz, hamei, apă şi drojdie.
Chiar dacă regula a fost relaxată, majoritatea berarilor germani continuă să îşi producă berea folosind doar aceste patru componente, a explicat aceeaşi federaţie într-un comunicat. Aproximativ 5.000 de mărci diferite de bere nu conţin nimic altceva.
"Decretul purităţii garantează un grad de securitate pentru care suntem invidiaţi de multe alte ramuri ale industriei agroalimentare", a explicat preşedintele federaţiei, Hans-Georg Elis. Înscrierea în patrimoniul mondial UNESCO ar reprezenta pentru această regulă "în acelaşi timp o onoare şi o motivaţie".
Germania a ratificat în acest an Convenţia UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, care introduce această nouă formă de patrimoniu colectiv excepţional, alături de peisaje naturale şi de bunurile culturale.
În Germania, cererile de înscriere puteau fi depuse înainte de sfârşitul lunii noiembrie în cele 16 landuri. Berarii s-au adresat apoi autorităţilor bavareze. O comisie compusă din reprezentanţii tuturor landurilor va decide apoi propunerile pe care Germania le va expedia la UNESCO. Organismul cu sediul la Paris va lua apoi o decizie.
Compozitorul Ludwig van Beethoven face parte dintre celelalte propuneri germane.
Dacă UNESCO va onora cererea berarilor, această distincţie ar putea să se aplice berii germane începând din 2016, când se vor împlini 500