Premierul României, Victor Ponta, nu este de acord cu omologul său britanic, David Cameron, cu privire la limitarea libertăţii de mişcare a persoanelor în Uniunea Europeană. Şi alte figuri politice de frunte ale UE au criticat intenţiile premierului britanic, care, într-un editorial publicat săptămâna trecută în cotidianul londonez Financial Times anunţa viitoare măsuri legislative de limitare a accesului la beneficii sociale pentru noii migranţi din statele membre UE. Cum articolul începe cu exprimarea de către premierul Cameron a îngrijorării prilejuite de apropiata încetare a restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie (şi de fapt din întreaga UE) pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, mulţi s-au grăbit să-şi arate indignarea cu privire la “discriminarea” la care ar fi supuşi românii. De fapt, măsura preconizată de premierul Cameron, care este liderul Partidului Conservator, şi care se bucură şi de sprijinul partenerilor la guvernare, Partidul Liberal Democrat (cel mai eurofil partid din Marea Britanie), dar şi al Partidului Laburist din opoziţie, se referă la TOŢI noii migranţi din celelalte 27 de state membre UE.
De altfel, cele mai recente date publicate de Oficiul Naţional de Statistică arată o creştere în 2012 a migraţiei nete din statele UE, evidenţiindu-se o sporire a numărului cetăţenilor din state ca Spania, Portugalia sau Grecia care vin în Regatul Unit. Imigrație în creștere
Alte statistici la nivel european arată că populaţia Regatului Unit cunoaşte una dintre cele mai rapide creşteri din UE, circa o treime din ea pe seama imigraţiei. Guvernul Cameron îşi fixase ca obiectiv în 2010 la preluarea puterii reducerea migraţiei nete (număr de imigranţi minus număr de emigranţi) la sub 100000 până la finalul mandatului în 2015.
Dar iată că după scăderi în 2010 şi 2011, migraţia a crescut din nou în 2012, până la 170000. Situaţi