Statisticile de la bursa de la Bucureşti arată că decembrie, ianuarie şi februarie sunt lunile care au adus din 1998 şi până în prezent printre cele mai mari câştiguri lunare, în medie de 2,2%, 7,6% şi 1,7%, care echivalează cu câştigurile medii generate de bursă într-un an întreg.
Singurii ani în care piaţa a scăzut în perioada decembrie – ianuarie au fost 2008 şi 2009, când economia mondială a traversat una dintre cele mai puternice crize din ultimul secol.
În ultimii trei ani, câştigul mediu din ianuarie s-a cifrat la 8,9%, iar cel din perioada decembrie - februarie a fost de 19,2%, adică de circa patru ori mai mare decât dobânda anuală plătită de bănci la depozite.
Majoritatea brokerilor şi analiştilor din piaţă sunt de părere că tradiţia creşterilor din lunile de iarnă se va repeta şi în acest an dat fiind faptul că ştirile negative sunt foarte puţine, iar contextul extern se menţine favorabil.
„Mă aştept la creşteri pe final de an şi la începutul anului viitor. Efectul ianuarie se manifestă şi pe pieţele dezvoltate ca urmare a faptului că la început de an există un apetit mai mare pentru investiţii şi mai mic pentru dezinvestiţii, iar piaţa este dominată de cumpărători. Raportat la situaţia actuală, contextul extern ne ajută pentru că bursele internaţionale sunt la maxime, iar din punct de vedere economic România are o performanţă ok, cea mai mare creştere din regiune, iar ştirile negative cam lipsesc. Tendinţa din ultimul an de scădere a dobânzilor face ca bursa să fie o alternativă interesantă şi interesul faţă de bursă este în creştere. Totodată ne apropiem de perioada dividendelor, iar investitorii fac bilanţul anului 2013 şi sunt atraşi de randamentele pe care le pot obţinute pe termen scurt“, spune Alin Brendea, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.
Anul acesta aprecierile b