Începând de anul şcolar viitor, clasele cu un număr prea mic de elevi vor fi desfiinţate, măsură ce ar urma să se aplice şi în cazul şcolilor cu prea puţini elevi. Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Tulcea, Dumitru Damian, la ora actuală funcţionează clase cu doar 15 elevi, ceea ce nu justifică pe deplin salariile cadrelor didactice.
„În toată Europa se procedează la fel, în funcție de costul per elev, în fiecare unitate de învățământ fondurile alocate de Ministerul Educaţiei trebuie să ajungă. Așadar, directorii şcolilor trebuie să fie foarte atenţi la încadrarea personalului didactic sau a celui auxiliar, sau la concentrarea elevilor mai mulți în clase. Nu are nicio logică fenomenul care se întâmplă, a scăzut numărul elevilor şi cel al cadrelor didactice, dar a crescut personalul nedidactic sau cel didactic auxiliar”, a declarat inspectorul general Dumitru Damian.
Ministerul Educaţiei nu va mai redistribui fondurile către şcoli
În acelaşi timp, acesta a spus că fondurile alocate şcolilor nu vor mai fi redistribuite către alte unităţi de învăţământ cu probleme financiare.
„Începând de anul viitor şcolar, banii nu se vor mai redistribui de la o școală la alta, ci doar în cazul situaţiilor deosebite, cum este cel al şcolilor din Delta Dunării. Însă pierderile importante sunt chiar în orașe și aici nu putem să găsim nicio scuză. Cum este posibil ca în oraș să funcționeze clase cu 15 sau 17 elevi, în timp ce în alte școli sunt câte 30 de elevi într-o clasă, așa cum se întâmplă în cazul Școlii „Alexandru Ciucurencu” sau la „Grigore Moisil” sau „Spiru Haret”. Ministerul Educaţiei a făcut o socoteală şi a rezultat că într-o instituţie de învăţământ trebuie să fie un minim de 22 de elevi în clasă şi atunci îţi ajung banii. De asemenea, atunci când vorbim de încadrarea de personal nedidactic sau didactic auxiliar, calculul este