Pe 9 decembrie, La Teatrul Elisabeta (de pe B-dul Regina Elisabeta nr. 45), Maria Gheorghiu ne oferă un spectacol-eveniment, o poveste spusă şi cântată împreună cu Eusebiu Ştefănescu şi Adriana Trandafir. “Sub zodia Mariei” este un altfel de concert, “un spectacol care depăşeşte zona mea obişnuită de folk, dar care face pariu pe emoţie!”, mărturiseşte protagonista.
Ce-i veni Mariei să facă un spectacol care să se intituleze “Sub zodia Mariei”? Iată ce ne-a răspuns: “Este o poveste care trebuie spusă, pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului; pentru că Fecioara Maria încă ne veghează; pentru că prinţesa bizantină Maria de Mangop a devenit a noastră, plătind supremul preţ din însoţirea cu domnitorul Ştefan cel Mare; pentru că am avut cândva o Mare Regină, care a ştiut să joace bine cartea României la Curţile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci când ostaşii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare şi care a iubit România - ţara ei de adopţie, mai presus de orice; pentru că povestea Reginei Maria şi a inimii ei, trebuie ştiută de toţi românii ; pentru că am mai avut o Mare Mărie, care a ştiut să ducă în lume frumuseţea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase, şi nu în ultimul rând pentru că am simţit că face parte din destinul meu artistic să spun şi să cânt aceste poveşti”.
“Sub Zodia Mariei” intră în rândul spectacolelor de “reconvertire” la istorie şi identitate naţională, pe care le propovăduieşte Tudor Gheorghe. “Sub Zodia Mariei” va începe cu “Rugăciunea către Sfânta Maria”, scrisă de Mihai Eminescu. Papa Ioan Paul al II-lea a rostit această rugăciune, în limba română, chiar în Piaţa Sf. Petru din Roma. Aceeaşi rugăciune va fi rostită în genunchi, pe scenă, de Eusebiu Ştefănescu, ca o binecuvântare a întregului spectacol. Regia întregii “lucrări” îi aparţine lui Ioan Cărmăzan, conceptul şi scenariul spectacolului (şi ver