Exportatorii de vite din România au trimis în străinătate în primele nouă luni ale anului animale de 95 de milioane de euro, al doilea export ca mărime pe această linie din Uniunea Europeană. În acest interval, la export au plecat vite cu o greutate totală de 36.600 de tone, ceea ce înseamnă 3.000 de camioane încărcate cu câte 60 de viţei a câte 200 de kilograme fiecare, potrivit calculelor ZF.
Exporturile de bovine vii sunt peste potenţialul României având în vedere că în funcţie de şeptel economia locală este pe locul zece. Liderul exporturilor de vite din UE este Franţa, ţară ce deţine şi cel mai mare şeptel al blocului comunitar.
În contrast, la carnea de vită procesată (carcasă) exporturile sunt de 8,3 de ori mai mici faţă de valoarea bovinelor vii, iar România se află abia pe locul 17 în Europa, arată datele Eurostat, institutul european de statistică.
„Există o piaţă pentru comerţul cu animale vii. Exportatorii vin, culeg viţeii tineri, îi îngraşă aici pentru o scurtă perioadă, după care îi trimit la export către marile îngrăşătorii. În general, animalele ce pleacă la export sunt cele din gospodăriile populaţiei“, explică Vasile Pachiţanu, preşedintele asociaţiei Angus.Ro, o organizaţie ce reuneşte crescători de vite de carne.
Diferenţa dintre valoarea exporturilor româneşti de vite şi cea a cărnii procesate arată disfuncţionalitatea pieţei agricole locale. Micii crescători nu au forţă pentru a-şi extinde fermele şi preferă să renunţe la viţei, iar procesatorii locali de carne devin necompetitivi pe piaţa externă a cărnii procesate în lipsa unei oferte suficiente pe această linie. Continuarea pe ZFCorporate
Exportatorii de vite din România au trimis în străinătate în primele nouă luni ale anului animale de 95 de milioane de euro, al doilea export ca mărime pe această linie din Uniunea Europeană