Scris de Cristina Ghilea - Transgex: „acordul petrolier a fost dat în mod evident pentru hidrocarburi neconvenţionale, respectiv gaze de şist”.
Explorări repetate, începute în 1964, au arătat că în zona Oradea – Sânmartin – Aleşd nu sunt „acumulări semnificative de hidrocarburi convenţionale. Acordul petrolier a fost dat în mod evident pentru identificarea hidrocarburilor neconvenţionale, respectiv gaze de şist”. Aceasta este opinia susţinută de reprezentanţii Transgex, firmă titulară a mai multor licenţe de explorare/exploatare a apei geotermale. Pusă în faţa faptului împlinit, conducerea societăţii refuză, în continuare, să iasă în plublic pentru a apăra resursa geotermală. Unica luare de poziţie este un mesaj de două pagini, trimis postului local de radio, Transilvania.Peste pungile geotermale
„Perimetrele Tria, Băile Felix, Tulca, pentru care acordurile au fost publicate în Monitorul Oficial, au fost concesioate fără acordul Transgex SA(titularul licenţelor în perimetrele cu ape geotermale), încălcându-se, astfel, prevederile legale”, se arată în luarea de poziţie semnată de Alin Iacobescu, directorul general al Trangex SA.
Conform Legii Minelor, acest acord era obligatoriu, cum obligatorie este şi respectarea zonei de protecţie hidrogeologică. Ambele au fost omise de Guvern, la concesionarea perimetrelor pentru hidrocarburi, către firma NIS, subsidiară a grupului rusesc Gazprom.
Transgex insistă că prospecţiunile – forajele sau investigarea seismică, nu periclitează pungile de apă geotermală. Îngrijorarea cea mai mare e dată de rezultatele acestor căutări: „dacă sunt puse în evidenţă roci argiloase, purtătoare de hidrocarburi neconvenţionale (gaze de şist), situate în zona acviferelor termale şi încep lucrări de exploatare prin fracţionari hodraulică, acestea au caracter puternic invaziv în hidrostructurilor care cuprind aceste acvifere şi po