Știm că timpul devine din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai prețios pentru fiecare dintre noi. Avem în fiecare zi impresia că timpul se comprimă, că se evaporă, că nu ne mai ajunge. Dacă v-ar spune cineva că pierdeți 8 zile într-un an stând blocați în trafic, ați schimba ceva la mijlocul vostru de transport? Sau ați da vina pe exterior și ați aștepta ca schimbarea să vină de acolo?
Hai să vedem și niște date concrete.
Britanicii care se deplasează cu maşina pe trasee cu o durată medie de 30 de minute se pot aştepta să stea pe loc 84 de ore într-un an, potrivit unui studiu realizat de producătorul de sisteme de navigare TomTom, citat de bikebiz.com.
Potrivit studiului, realizat prin colectarea datelor anonime trimise de utilizatori prin intermediul sistemului de navigare, Moscova rămâne cel mai congestionat oraş important din Europa, dar şi din lume, cu un procent de congestie de 65% şi peak-uri de de 100% în traficul de dimineaţă (114%) şi seară (133%).
Pe locul doi în topul european se clasează Instanbul – 57% rata medie de congestie, urmat de Varşovia – 44%, Palermo – 40%, Marseille – 40%, Roma – 36%, Paris – 36%, Stockholm, Bruxelles şi Lyon.
Londra este pe locul 14 în acest top, Berlin pe 15, Viena pe 16, Budapesta pe 17, Lisabona pe 37, iar Barcelona pe 44.
Copenhaga şi Amsterdam, oraşe recunoscute pentru cultura bicicletei, sunt pe locurile 34 şi 47 în topul oraşelor cu cele mai mari întârzieri în trafic. Imaginaţi-vă ce ar fi însemnat traficul pentru aceste oraşe fără cele 30-40% din totalul călătoriilor efectuate cu bicicleta.
Potrivit studiului, persoanele care se deplasează cu maşina personală în Marea britanie petrec 8 zile lucrătoare pe an stând pe loc, blocaţi în trafic.
Şi: surpriză! CEO-ul TomTom, Harold Goddijn, spune: “Soluţiile tradiţionale pentru rezolvarea congestiilor, cum ar fi construirea