Şaptesprezece organizaţii nonguvernamentale critică Legislativul pentru intenţia de a adopta o lege prin care unele asociaţii şi fundaţii vor fi obligate să-şi schimbe numele astfel încât să nu mai existe vreo asemănare cu instituţiile statului. Aleşii se apără spunând că nu se doreşte dizolvarea ONG-urilor, ci doar prevenirea înşelătoriilor.
Organizaţiile nonguvernamentale sunt nemulţumite de un proiect de lege prin care se doreşte modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 astfel încât să fie stabilite reguli mai drastice pentru denumirile asociaţiilor şi fundaţiilor. Mai precis, organizaţiile nu vor putea avea în denumire sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice, precum „comisariat“, „inspectorat“, „gardă“, „autoritate“, „poliţie“, „jandarmerie“ sau „protecţia consumatorilor“.
Asociaţiile, fundaţiile sau federaţiile care sunt în situaţia prevăzută de lege vor avea la dispoziţie doi ani pentru a-şi schimba denumirea, în caz contrar urmând să fie dizolvate de drept. Proiectul de lege a fost depus la sfârşitul anului 2010, iar de atunci încoace a avut un traseu parlamentar complicat, ajungând acum să aibă o formă total diferită faţă de forma iniţială. Pe parcursul ultimilor trei ani, iniţiativa a fost respinsă de Senat, adoptată de Cameră, retrimisă spre revizuire de preşedintele Traian Băsescu şi iar dezbătută în Parlament. În prezent, proiectul se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
ONG-urile acuză retroactivitatea
Printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, organizaţiile susţin că proiectul de lege ar încălca mai multe principii constituţionale: neretroactivitatea legii, separaţia puterilor în stat, autoritatea de lucru judecat a hotărârilor judecătoreşti şi dreptul de asociere. Concret, ONG-urile susţin că asociaţiile care vor trebui să-şi schimbe numele