Ce este boala de focar și care sunt focarele de infecție dentare?
Dinții afectați de carie sau parodontită, dinții devitalizati („nervul” este mort), incorect tratați şi mai ales cei netratați, resturile radiculare pot da complicații infecțioase la distanţă, în organism, complicații cunoscute sub numele de boli de focar. De asemenea, problemele de erupție a dinților și mai ales a molarilor de minte la vârsta adolescenței se pot transforma în focare dentare, dacă apar complicații ce nu sunt tratate la timp de către medicul dentist.
Când apare boala de focar?
Boala de focar apare atunci când sistemul imunitar al organismului nu mai reușește să „ţină” infecția la nivelul dinților. Cariile, odată apărute, evoluează către pulpa dintelui și nerv, neputând fi oprite de niciun medicament. Lăsat netratat, dintele poate dezvolta la vârful rădăcinii un granulom sau un chist radicular, acestea fiind ultimele încercări ale organismului de a izola infecția. Când această luptă este pierdută, microbii și toxinele microbiene se răspândesc în organism pe cale sangvină, digestivă sau nervoasă.
Boala de focar are o evoluție inițială lentă, fără durere, la distanţă de focarul dentar, în diferite părţi ale corpului, cum ar fi la nivelul articulațiilor, inimii, rinichilor, ochilor sau a pielii. Uneori observăm schimbările la nivelul organismului: oboseală matinală fără cauze explicabile, tulburări de memorie, iritare nervoasă fără explicație, stări depresive episodice sau prelungite, subfebrilităţi intermitente în cursul zilei, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare. Acestea sunt semnalele de alarmă care trebuie să ne determine să ne prezentăm cât mai repede cu putință la medic.
Printre cele mai cunoscute afecțiuni care pot avea ca punct de plecare un focar dentar se numără: miocardita, hipertiroidia, gastrita, ulcerul, cist