În ciuda declaraţiilor optimiste ale guvernanţilor, mediul privat dă semne că 2014 ar putea aduce o creştere a numărului de insolvenţe.
Guvernul se laudă că, în 2013, înregistrează creştere economică, după doi ani de austeritate, şi mizează pe un avans de peste 2% a produsului intern brut în 2014. Numai că privaţii nu par să fie la fel de încrezători ca şi guvernanţii, după cum reiese şi dintr-un raport al Băncii Naţionale a României (BNR).
Statistici negre Zilele trecute, BNR a prezentat experţilor FMI o radiografie pe ultimele şase luni a mediului de afaceri din România. Potrivit documentului, citat de Hotnews, principala problemă semnalată de oamenii de afaceri este nivelul ridicat al fiscalităţii: 8 din 10 întreprinderi mici şi mijlocii se plâng că taxele sunt prea mari.
Acest aspect este cu atât mai important cu cât, pe de o parte, 99,7% dintre companiile din România intră în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, sectorul IMM fiind cel mai mare generator de locuri de muncă, iar pe de altă parte Executivul a pregătit taxe şi impozite mai mari pentru 2014. Astfel, va fi utilizat un nou mod de calcul al accizelor şi va fi introdusă o suprataxă, de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi, ceea ce va conduce la scumpirea acestora. Aceasta, pe lângă alte taxe, cum sunt cele pe stâlpi, sau liberalizarea tarifelor la gaze naturale şi energie electrică, va determina creşteri ale preţurilor, de la materia primă, la pâinea de pe raftul magazinelor.
60 de firme/zi
În plus, problema insolvenţelor s-a adâncit în 2013, comparativ cu 2012, potrivit documentului prezentat de BNR experţilor FMI şi care va fi discutat şi cu mai-marii din Finanţe. Practicienii în insolvenţă semnalează faptul că insolvenţele tind să devină o ameninţare şi pentru firmele care derulează afaceri de peste un milion de euro anual şi care au peste 50 de angajaţi, nu doar pen