Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că unităţile de învăţământ din municipiu nu reuşesc să se încadreze în fondul de salarii. „Este o practică ce se perpetuează de ani. Acum Ministerul Educaţiei a transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi Primăriei situaţia şcolilor care nu se încadrează în fondul de salarii, în condiţiile în care rectificarea bugetară nu a reuşit să acopere aceste sume”, a precizat edilul.
Acesta susţine că mai multe şcoli din Zalău nu şi-au dimensionat activitatea, iar sporurile acordate au fost maxime. „Prea uşor s-au dat unele sporuri! Şi mă refer aici la sporurile variabile, nu la cele fixe. Pentru cele variabile există limite, dar s-a mers pe varianta maximă atât în cazul sporului de conducere, cât şi a celui de control financiar preventiv. În unele cazuri, de sporul maxim au beneficiat două persoane”, a mai spus Căpîlnaşiu.
În aceste condiţii, conducerea Primăriei Zalău a cerut directorilor de şcoli „să vină cu statul de funcţii, în care să propună reducerea acestor costuri ”. În plus, primarul a adresat o rugăminte consilierilor municipali care fac parte din consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ să solicite o evaluare cât la corectă a organigramei pentru reducerea costurilor. „Fiecare şcoală este ordonator de credite, trebuie să-şi asume cheltuielile”, a menţionat Radu Capîlnaşiu.
Potrivit lui Gheorghe Bancea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, situaţia este destul de delicată la nivelul întregului judeţ, în condiţiile în care doar 12 unităţi de învăţământ sălăjene au reuşit să se încadreze în buget conform standardului de cost. Alte 13 înregistrează depăşiri de 1-5 la sută, în timp ce diferenţa, de 82 de şcoli, şi-au depăşit bugetul conform costului standard cu peste cinci procente.
„Fiecare unitate de învăţământ este condusă de