Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, proiectele prin care administraţia judeţeană vrea să realizeze un Centru Cultural în clădirea în care a funcţionat Tribunalul Vrancea. Aici vor fiinţa două unităţi funcţionale distincte: la parter şi etaj va funcţiona Centrul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol, Muzeul Vinului.
Proiectele de hotârâre aprobate ieri au fost iniţiate de preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, şi vizează aprobarea schimbării destinației imobilului în care a funcţionat Tribunalul Vrancea în sediu „Centrul UNESCO și Muzeul Vinului“ şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare-restaurare imobil «Centrul UNESCO și Muzeul Vinului»“. Prin realizarea acestor proiecte va fi reabilitată clădirea de patrimoniu care va fi redată circuitului public.
Proiectul de reabilitare a clădirii ar urma să primească finanţare prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproximativ 33 milioane de lei şi va fi suportată în proporţie de 30% de Guvernul României prin ,,Programul privind executarea şi, după caz, expertizarea tehnică şi proiectarea unor lucrări de intervenţie în prima urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public“. Derularea şi implementarea acestui proiect se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni.
Arhitectul judeţului, Daniela Olaru, le-a explicat consilierilor judeţeni, la şedinţa de ieri, că deşi suma poate părea mare, trebuie să se ţină cont că, fiind vorba de un monument istoric, vor fi realizate lucrări de restaurare care sunt mai scumpe. Prin proiect ar urma să fie realizate lucrări de reabilitare pentru o clădire care are suprafaţă desfăşurată de peste 5000 metri pătraţi, adică peste jumătate de hectar. Arhitectul a explicat că, în plus, prin avizul de la Minis