Trei familii din Boston, "cel mai est-european oraş din Marea Britanie", în Lincolnshire, originare din Anglia, România şi Polonia, au opinii împărţite cu privire la posibilitatea venirii altor imigranţi, după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, relatează BBC News online.
Potrivit ultimului recensământ, în 2011 doar 84% din populaţia Bostonului se mai declara de naţionalitate britanică, devenind a doua localitate după Londra cu cei mai numeroşi deţinători de paşapoarte altele decât britanice, iar la o şcoală două treimi din elevi provind din familii de imigranţi.
Liliana Demeter, o asistentă NHS, care s-a mutat în Marea Britanie, din România, cu locul de muncă şi locuieşte în Lincolnshire din 2004, împreună cu soţul, un electrician, şi trei fii, consideră că restricţiile impuse românilor şi bulgarilor sunt incorecte. "Fie eşti în UE, fie nu eşti", spune ea, adăugând că doar cei calificaţi imigrează, "cei de care au nevoie" ţările gazdă, iar "celorlalţi nu li se permite să vină".
Însă ea apreciază că românii vor migra în Marea Britanie pe "piaţa neagră a muncii", fără să plătească taxe, în cazul în care sunt menţinute restricţiile. În opinia sa, stereotipul presei despre români este incorect. "Vă pot duce la toţi prietenii mei români aici, în Boston, care sunt asistenţi sociali, asistentenţi şi aşa mai departe, şi veţi vedea că sunt oameni foarte buni, au copii, mergem la biserică în fiecare duminică", spune ea.
"Am purtat toate aceste discuţii că noi venim şi luăm locurile de muncă. Nu este adevărat. Şi noi mergem la interviuri, aşa cum merg şi ei, nu-i aşa? Cred că unul dintre avantajele noastre este că noi avem o cultură a muncii, deoarece venim dintr-o (fostă) ţară comunistă", subliniază ea.
Fiul ei, Rareş, în vârstă de 15 ani, are mulţi prieteni britanici, dar i-ar plăcea ca mai mulţi români să imigreze la Bo