Peste o mie de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului, s-au prins ieri după-amiază în horă, formând, de Ziua Naţională a României, primul cordon viu în jurul clădirii Guvernului de la Chişinău
Ieri, în jurul prânzului, scuarul din faţa Liceului „Gheorghe Asachi“ a fost acoperit de zeci de steaguri tricolore. Fiecare om purta un fular, o bentiţă, un tricou sau măcar câte o insignă colorată în roşu, galben şi albastru. Dacă mergeai printre pâlcurile de tineri care se adunau acolo, ai fi auzit murmurul celor care repetau imnul României.
„Recitesc imnul pentru că vreau să-l cânt împreună cu toţi basarabenii noştri. Am venit la această mare sărbătoare - 95 de ani de la marea unire de la Alba Iulia şi mă simt foarte bine“, a spus actorul Jean Cucuruzac, de 65 de ani, arătându-ne un bileţel cu versuri scrise mărunt.
La câţiva metri mai departe, un bătrânel scund, îmbrăcat într-un costum bleumarin la care asortase o cravată tricoloră, îşi făcea loc cu greu printre drapelurile mari fluturate de tinerii din scuar. „Această zi înseamnă foarte mult pentru mine. Înseamnă unirea cu patria-mamă. Şi nemţii au fost aici, dar şi sovieticii. În ‘40 a fost arestat fratele mamei, iar în ‘44 a fost arestat tatăl meu. Nici acum nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei şi unde-au fost înmormântaţi“, ne-a mărturisit Anton Borş, de 82 de ani.
Au cântat la poarta Ambasadei
Întregul alai de manifestanţi a întins un tricolor lung de peste 20 de metri şi pornit la pas spre sediul Ambasadei României, de pe strada Bucureşti, scandând unirea Moldovei cu patria mamă. Dintre manifestanţi cu drapeluri tricolore şi steagurile Uniunii Europene am remarcat-o şi pe Ludmila Răciulea, o profesoară de muzică din Capitală, îmbrăcată în costum popular. „Am venit din dragoste de patrie. Ar fi fost bine ca mai multe femei din cele prezente aici să fi îmbrăcat ii. E bine că toţi cei care simţ