La Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" din Braila, vineri, 29 noiembrie 2013, a avut loc evenimentul „Dezbatere: lirism şi rolul artistului în societate!”. Au fost expuse tablouri si fotografii avand ca tema toamna. Pictorul Hugo Maracineanu a tinut prelegerea "Artistul si opera sa" pe care o redam in continuare:
"Din dorinta de a va spune cat mai multe intr-un timp scurt, am ales aceasta cale (scrisul) pentru discursul meu care, la prima vedere, nu are nici in clin nici in maneca cu evenimentul de fata.
Artistul - cel cunoscut, recunoscut, cel contestat, cel necunoscut, cu o opera la care au sau au avut acces unii sau altii, ori noiane de priceputi si nepriceputi, artistul care traieste, simte, se implica, lupta si piere in lumea lui (a noastra) cu sentimentele, cu reflectiile, cu sansele si nesansele epocii, societatii, mecenatilor ori sub "obladuirea" baronilor - despre el e vorba.
Spun asa pentru ca braileanul se recunoaste dupa Nerantula, mos Anghel, Ciulinii Baraganului, Spovedania unui invins si-n Orasul cu Salcami unde conferentia Cloni, Nicolae Iorga si isi testa spectacolele Constantin Tanase, dupa mirosul de rata pe varza "ca toamna si cainii mancau rata pe varza" zicea inegalabilul vulcan de metafore Fanus Neagu, se recunoaste dupa Comorofca si poezia baltilor lui Gheorghe Naum ori dupa imploziile cromatice ale lui Gigi Naum, dupa vocile de aur ale lui Goanga, Basu, Haricleea, dupa caritatea proverbiala a unui Chercea sau Ionescu si nu se recunoaste braileanul dupa nici un notar, ministru, primar, baron, mardeias, caftitor, cutitar, cartofor.
Ce minunati erau acei cosmopoliti care, prin dragul lor de a se da culti, incurajau muzica, pictura, teatrul, incurajau muzica de camera la Casa Fancioti, Casa Schileru, Casa Solomon ori varii arte si buna crestere la pensionul Notre Dames, nici pomeneala de chermeze elec