Cei care vând sau folosesc petarde de o anumită categorie riscă să ajungă pe mâna oamenilor legii. Regimul articolelor pirotehnice a fost reglementat în urmă cu şapte ani.
Poliţiştii nemţeni vor sta cu ochii pe artificiile care vor fi vândute şi folosite în luna decembrie. Inspectoratul General al Poliţiei Române a elaborat Planul acţiunii naţionale “Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele juridice şi fizice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
În anul 2005, când articolele pirotenice din clasa a II-a se comercializau “la liber” către publicul larg, numai în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioadele similare ale anilor 2006-2011 au fost înregistrate, în medie, circa 25 de răniri anual.
Din experienţa anterioară s-a dovedit că există cetăţeni care, contrar prevederilor legale, încearcă să achiziţioneze articole pirotehnice din categoriile celor interzise, pentru a le utiliza în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, o parte dintre aceştia cumpără şi introduc în România artificii şi petarde din ţările vecine (Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Polonia etc.) acolo unde legislaţia este mai permisivă.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani. Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele