Un strigăt de revoltă, zidit din nemulţumiri mai mari sau mai mărunte, dar, fără îndoială, absolut nefireşti pentru secolul în care trăim, a răzbătut, zilele trecute, din pieptul unui medic chirurg din Ploieşti. Sătul să taie în carnea oamenilor în timp ce gândacii şi igrasia colorează pereţii sălii de operaţii, medicul Dan Oprea s-a hotărât să vorbească despre neregulile unui sistem sanitar la mâna căruia suntem nevoiţi să trăim. Sau să murim...
Ieri, timp de câteva ore bune, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost vânzoleală mare, nu glumă, cu “granguri” sosiţi de la Bucureşti. Miniştri, comisii de anchetă, verificări, bla, bla, bla... Cauza? Un doctor indignat a luat atitudine în legătură cu condiţiile mizerabile în care îşi desfăşoară activitatea el şi colegii lui.
“Aţi devenit un fel de erou al medicilor după manifestul de protest pe care l-aţi făcut public. A fost un act de curaj sau pur şi simplu o izbucnire de moment?”.
Acestea au fost întrebările pe care i le-am adresat domnului Dan Oprea. Mai departe, doctorul ne-a explicat, pe un ton cald, moldovenesc, cum stă treaba la spitalul din oraşul lui Nichita Stănescu: “Domnule, eu n-am inventat nici un manifest. De fapt, am făcut un comentariu la un articol publicat în presa locală... Era vorba despre o femeie care avusese şase accidente vasculare cerebrale... legat de acest aspect am vorbit pentru prima dată despre condiţiile nepotrivite din Spitalul Judeţean. A fost o reacţie emoţională, pe care mi-o asum în totalitate”.
Mai departe? Cuvintele chirurgului, calde, rotunde şi alese cu grijă se rostogolesc liniştit: “Apoi, totul a luat amploare... oamenii sunt interesaţi, normal, doar e vorba de sănătate... Mă bucur că s-a întâmplat aşa, poate se schimbă totuşi ceva în bine. Colegii mei au reacţionat diferit. Unii au semnat o scrisoare în care au anunţat public că mă susţin, că este ade