Opt români, stabiliţi în SUA de peste zece ani, riscă deportarea în România, după ce au pledat vinovaţi la acuzaţiile procurorilor federali referitoare la obţinerea cetăţeniei americane prin căsătorii de convenienţă. Pornind de la această ştire care a făcut înconjurul televiziunilor, GAZETA de Maramureş a deschis „Cutia Pandorei” într-un dosar devenit fenomen: căsătoriile din interes, pentru obţinerea cetăţeniei americane. Sub protecţia anonimatului, mai mulţi maramureşeni au acceptat să vorbească despre „visul american” cumpărat cu un certificat de căsătorie.
„Româncă, de 26 de ani, caut un român serios cu care să îmi fac actele doar de convenienţă. Nu sunt dispusă la niciun compromis personal, doresc să plătesc cash pentru o căsătorie pe bani, strict pentru acte, strict afacere, nimic mai mult. Ofer plata în 4 tranşe: 25 la sută la căsătorie, 25 la sută la depunerea actelor, 25 la sută la venirea green-card-ului temporar pentru 2 ani şi 25 la sută la depunerea pentru cel definitiv. Dacă stăm căsătoriţi şi pentru cetăţenie după venirea green-card-ului definitiv, adică încă un an, plătesc încă 50 la sută din preţul iniţial la venirea cetăţeniei. Fără şantaje între timp, fără rate lunare, bani gheaţă, în 4 etape”.
Sec, aplicat, economic, ca un plan de afaceri. Da fapt, aşa şi e. Pentru românii şi, implicit, maramureşenii din SUA, un astfel de anunţ nu e deloc şocant. Certificatul de căsătorie plătit în patru rate, devine paşaportul spre „visul american”. Sute de români aflaţi ilegal pe teritoriul american încheie căsătorii din interes pentru a-şi legaliza statutul. Odată cu respingerea proiectului de lege a imigraţiei şi înăsprirea politicii anti-imigrare a Administraţiei, căsătoria din interes reprezintă singura opţiune viabilă pentru majoritatea celor aflaţi pe teritoriul american. Riscuri există, şi sunt mari: de la depor