Circa o sută de salariaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din luna ianuarie, au protestat ieri în curtea combinatului faţă de neplata salariilor restante, în condiţiile în care salariaţii companiei îşi primesc remuneraţiile cu două luni şi jumătate întârziere şi au cerut schimbarea conducerii societăţii.
Reprezentanţii Oltchim spun că în ciuda faptului că firma se află în continuare pe pierdere la nivel operaţional, sumele plătite de companie în contul salariilor societăţii au crescut de la o lună la alta, ajungând de la 3,6 mil. lei în septembrie la 4,9 mil. lei în noiembrie.
În decembrie salariaţii Oltchim ar urma să primească avansul şi lichidarea pe luna septembrie precum şi tichetele de masă aferente acestei luni, totalul sumelor ridicându-se la 5,67 mil. lei, potrivit conducerii societăţii.
„Pentru luna noiembrie 2013, prognozele realizate cu datele contabile preliminare indică înregistrarea celei mai mici pierderi lunare (EBITDA de sub 700.000 de euro). Situaţia economico–financiară a societăţii s-a stabilizat, înregistrând constant, pe ultimele cinci luni, o cifră de afaceri de aproximativ 11 milioane de euro, cu livrări lunare la export de 7 milioane de euro. Această evoluţie pozitivă a permis creşterea lună de lună a valorii totale a drepturilor salariale acordate, în perioada septembrie 2013 – noiembrie 2013, angajaţilor Oltchim“, se arată într-un comunicat emis pe bursă de conducerea Oltchim.
Oltchim funcţionează în prezent la 23-25% din capacitate după ce a deschis de curând mai multe instalaţii care procesează deşeuri rezultate din procesul de producţie al companiei, dar care au un preţ mic şi nu au o influenţă semnificativă la valoarea cifrei de afaceri a combinatului. Compania a pus în funcţiune recent o instalaţie care produce sodă bloc şi sodă fulgi şi a renunţat să mai producă l