Un proprietar de locuinţă care s-a trezit cu un bloc lângă propria casă a decis că poate aplica acelaşi tratament: să facă locuinţe colective, chiar dacă are vecini cu locuinţe unifamiliale.
Planul Urbanistic de Detaliu pentru proiectul a două locuinţe colective mici propuse pe strada Fagului nr. 45 A s-a aflat în şedinţa de săptămâna trecută la o revenire în analiza Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritorilui şi Urbanism (CTATU). După exprimarea unor plângeri ale vecinilor, ansamblul beneficiarului Radu Brie a scăzut de la 18 la 12 apartamente, care ar urma să fie realizate în două imobile, pe un teren de 1.520 mp.
Una dintre locatarele din zonă a venit însă în şedinţa CTATU de la finalul săptămânii trecute, când a fost reanalizat proiectul, pentru a atrage atenţia că viitoarele două „locuinţe colective mici" se vor ridica într-o zonă unde există case. Aceasta a invocat o hotărâre a Consiliului Local care interzice astfel de imobile între case, în cartierele constituite ale oraşului sau în zone urbanistice închegate. „Şi alţi vecini sunt nemulţumiţi de acest proiect, dar la şedinţă am ajuns doar eu, fiindcă proabil ceilalţi nu au fost la curent cu discuţiile de azi. De la hotelul Athos la restaurantul Da Vinci sunt case familiale. Nu mi se pare normal ca între atâtea case să crească două blocuri", a susţinut una dintre proprietarele de case.
Şeful Direcţiei de urbanism a municipalităţii, Corina Ciuban, a intervenit cu o precizare de terminologie. „Bloc e o noţiune generală. Vorbim aici de locuinţe colective mici", a subliniat Ciuban. „Când se uită cineva în curtea ta, ţi se pare că se uită de la bloc", a punctat vecina nemulţumită. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al CTATU, a încercat să propună o soluţie intermediară, între interesul beneficiarului de proiect şi doleanţele vecinilor. „La stradă ar trebui consolidat, fiindcă avem acolo o zonă d