Dacă Polonia e reprezentată la manifestații cu Jaroslaw Kaczynskii, liderul opoziției de la Varșovia, care s-a aflat în fruntea coloanei care a intrat duminică în Piața Independenței, România a exportat și ea în capitala de pe Nipru mitul dictatorului răpus de popor. Protestatarii de la Kiev l-au botezat pe președintele lor Ianușesku, combinând numele Ianukovici cu Ceaușescu. Presa ucraineană, apropiată opoziției, evocă pe larg în ultimele zile, destinul tragic al dictatorului român, condamnat la moarte și executat în decembrie 1989.
2 decembrie. Luni dimineață, circa 6000 de manifestanți blocau clădirea guvernului Ucrainei. Pe străzile centrale se vedeau mașini din care ieșeau steagurile Ucrainei și Uniunii Europene. Manifestanții continuau să controleze câteva clădiri importante de pe bulevardul Hreșciatik, Casa sindicatelor, Primăria și Consiliul municipal. Ministerul de Interne a anunțat într-un comunicat că împotriva a 30 de studenți reținuți în urma violențelor de duminică s-au deschis dosare de urmărire penală. Opoziția a confirmat că marți, 3 decembrie, va introduce în Rada Supremă o moțiune de cenzură împotriva executivului condus de Nikolai Azarov.
Kiev, Piața Centrală.
Mișcarea de protest se exinde în alte regiuni. Vestul, mai activ civic (Termopol, Lviv, Ivano-Frankovsk), a anunțat deja declanșarea grevei generale în sprijinul manifestației de la Kiev. Iar Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat rechemarea de la post a consului general de la Istanbul, Bogdan Ieremenko, care într-o postare pe rețelele de socializare a comparat demonstrația de forță a trupelor speciale ale Ministerului de Interne, împotriva manifestanților din Piața Independenței, cu acțiunile fasciștilor.
De altfel, tot ce se întâmplă acum în Ucraina a pornit de la intervenția brutală a trupelor Berkut, împotriva demonstranților, din dimineața zile