Modificarea Legii minelor a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, fiind exprimat un număr de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, după o serie de dispute aprinse între senatorii PDL şi cei ai puterii în ceea ce priveşte prevederile acesteia.
Proiectul de lege a fost transmis Camerei Deputaţilor în calitate de cameră decizională, însă nu a putut fi adoptat în Senat deoarece a întrunit doar 85 de voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Pentru adoptarea proiectului, care are caracter organic, erau necesare 87 de voturi favorabile.
Respingerea iniţiativei a venit pe fondul disputelor între senatorii PDL şi cei ai puterii în ceea ce priveşte prevederile acesteia, dar şi a solicitării PSD de reluare a votului iniţial pe raportul cu amendamente al Comisiei economice, care în primă instanţă fusese respins.
"Această lege poate fi numită Legea Roşia Montană doi, sau reloaded, sau Legea Roşia Montană sub acoperire. În ea sunt trecute toate drepturile şi procedurile speciale, cu derogări, trecute în legea anterioară pe care am respins-o", a acuzat în timpul dezbaterilor senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat înaintea dezbaterilor amânarea discuţiilor pentru o săptămână, în condiţiile în care senatorii nu au avut timp să studieze raportul Comisiei economice care a adus 88 de amendamente la proiectul iniţial al Guvernului.
Propunerea lui Rădulescu nu a fost acceptată de senatori, iar Nicolae Vlad Popa a intervenit susţinând că o serie dintre modificările propuse la Legea minelor ar încălca Constituţia. Între acestea el a exemplificat prin obligativitatea societăţii care operează în baza unei licenţe miniere să aibă sediul social în localitatea în care are loc activitatea.
Senatorul PDL a reclamat faptul că prin modificările propuse se ajunge la situaţia în