Așa e, avem nevoie de un nou proiect de țară. După ce am reușit să ajungem în UE (mirabilă șansă!), România e ca un alergător fără cursă: face scandal pe margine, sparge semințe și trăiește din gloria trecutului.
Avem nevoie de alt obiectiv tangibil pe care să-l folosim pentru a ne judeca în mod concret conducătorii: când să le spunem „pa“ sau când „mai rămâi“. Fără o astfel de țintă comună riscăm în viitorul apropiat să ne urcăm unii pe pereții altora, amețiți de felurite fantasme radicale.
Ce proiect de țară ne propun cei mai importanți lideri politici ai momentului? Vrem, nu vrem, prin puterea și vizibilitatea pe care o au, ei sunt cei dintâi care pot da tonul.
Traian Băsescu propune reîntregirea țării, unirea cu Republica Moldova: „Eu cred că acum e oportun să o spunem. Avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii“.
În ultimii ani, diplomația românească a ales să nu verbalizeze oficial astfel de dorințe unioniste pentru a nu alimenta inutil acuzațiile de revizionism pe care ni le aduc rușii. Decizia s-a dovedit până acum una înțeleaptă, dar Traian Băsescu s-a răzgândit chiar înaintea summit-ului de la Vilnius, acolo unde Republica Moldova a parafat un parteneriat important cu UE.
În termeni reali, parafarea acestui acord echivalează pentru Moldova doar cu înscrierea în cursa spre UE. Practic, nici nu s-a dat startul, totul este încă reversibil. Și atunci de ce s-a hotărât președintele României să schimbe tonul atât de abrupt?
Există trei teorii:
Cea emisă de cercurile apropiate administrației prezidențiale spune că Traian Băsescu dorește să lase moștenire proiectul reunificării României celui care-i va urma la Cotroceni. Președintele s-a folosit de ocazia summit-ului pentru a testa reacția celorlalți lideri europeni. Ce vor spune aceștia atunci când vor auzi formulat așa, pe șleau, că România vrea să se unească cu Mo