Menţinerea lirei sterline, propusă şi de naţionaliştii scoţieni ca monedă după eventuala câştigare a independenţei faţă de Regatul Unit al Marii Britanii, ar fi singura opţiune practică pentru viitorul stat, în pofida opoziţiei guvernului de la Londra, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.
Păstrarea lirei sterline ar avea sens pentru Scoţia în contextul legăturilor strânse cu economia britanică, potrivit analiştilor Deutsche Bank şi Citigroup.
Şeful guvernului scoţian, Alex Salmond, a declarat săptămâna trecută, când a prezentat planul pentru independenţa de Regatul Unit, că menţinerea lirei sterline este "soluţia de bun simţ", mai ales având în vedere că moneda britanică a înregistrat cele mai bune performanţe dintre cele mai importante valute din lume în ultimele 6 luni.
Lira sterlină este în centrul dezbaterii privind planurile lui Salmond şi ale guvernului semi-autonom de la Edinburgh de a desprinde Scoţia de Regatul Unit la 306 ani de la unificare.
Un purtător de cuvânt al premierul britanic David Cameron a declarat săptămâna trecută că menţinerea unei uniuni monetare după desprinderea Scoţiei ar fi puţin probabilă.
"Scoţia se potriveşte foarte bine într-o zonă monetară optimă cu restul Regatului Unit. În privinţa lirei, independenţa Scoţiei nu este atât de importantă pentru restul ţării", a declarat pentru Bloomberg Oliver Harvey, analist la Deutsche Bank, cel mai mare trader de valută.
Lira sterlină s-a apreciat cu 7,4% în ultimele şase luni în raport cu 9 valute de referinţă din ţările cu economii dezvoltate, cel mai puternic avans din grup, potrivit datelor Bloomberg.
Lira se tranzacţionează luni la circa 1,6417 dolari, după ce a atins anterior un maxim de 1,6443 dolari, cel mai ridicat nivel din august 2011, în urcare cu 11% de la minimul ultimilor trei ani, înregistrat în iulie.
Faţă de euro, lira s