Marin Dumitrescu ne împărtăşeşte din experienţa sa de viaţă, după un secol de existenţă. Secretul său pentru o viaţă aşa de lungă: fără tutun şi alcool, dar cu multă mişcare. Consumul zilnic de miere l-a ajutat mult, inclusiv să-şi păstreze memoria tânără.
„Sunt un tânăr pensionar!“. Aşa ne-a întâmpinat zâmbind nea Marin Dumitrescu (sau Mimi cum i se spune), în biroul directoarei de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Acolo fusese invitat puţin mai devreme de data aniversării a 100 de ani de viaţă. El a primit în dar de la Daniela Licu un tort, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru „Înalta apreciere adusă statului român într-un secol de viaţă“.
„Pot să vă spun că eu îmi desfăşor activitatea în această instituţie din 2009, iar dânsul a fost prima persoană pe care am cunoscut-o când am venit aici, primul pensionar. M-a impresionat pentru vitalitatea de care dă dovadă şi pentru faptul că este cu mintea foarte limpede. Tot timpul, dânsul este dispus să ne dea un sfat, să ne împărtăşească din experienţa dânsului de viaţă. Domnul Dumitrescu împlineşte, pe 3 decembrie, 100 de ani şi este prima persoană pe care o cunosc care are această vârstă. Eu împlinesc 24 de ani de la căsătorie şi discutam cu dânsul de pe la începutul anului că ne vom serba împreună această zi. L-am invitat aici“, a spus Daniela Licu. Directoarea CJP Dolj a mai povestit, zâmbind, despre optimismul debordant şi, pe alocuri molipsitor, al pensionarului care împlineşte un secol de viaţă: „Dânsul mergea în staţiune, la Herculane, iar acum mi-a spus că îşi doreşte ca în următorii zece ani să meargă la Olăneşti. Practic, este un model de urmat! Trebuie să învăţăm de la domnul Dumitrescu că fiecare zi este unică (...)“.
Cum e viaţa la un secol de la naştere
Îmbrăcat în costum şi cu şal de mătase la gât, bătrânul avea pe piept insigna de veteran de răz