Și totuși, cum s-au petrecut faptele în acea seară fatidică? Ce succesiune de evenimente stranii a dus la un asemenea deznodămînt? Întrebările curgeau în timp ce polițiștii locali stăteau ca stînca în calea furiei apei interogative, pentru că răspunsurile refuzau să apară. E drept, aveau ei un punct de plecare – cadavrul zăcea cu un cuțit înfipt vesel în el, semn că era probabil ca moartea să nu fi survenit în urma unui par în cap. Prin urmare, nu numai că aveau în sat un hipster care sfida tradițiile locale, dar, și mai grav, o familie era condamnată să-și taie pîinea cu încălțătorul de pantofi.
Mai mult, deși întrebat insistent „Cine te-a omorît, mă? Hai, zi, nu fi mutalău“, mortul tăcea precum în proverbialul păpușoi, sfidînd și agenții, și faptul că prin jur creșteau bălării.
Pentru început, polițiștii au decis să aplice tacticile normale de anchetă, adică să ia la bătaie cetățeni pînă cînd unul mărturisește. Nu știm dacă au trecut și la fapte, dar, dacă citiți prin ziare că un post de Poliție local a rezolvat în timp record șase furturi, trei tîlhării și mai multe cazuri de minotauri abandonați, atunci veți ști răspunsul.
Din fericire, ancheta a fost rezolvată prin simplă observație. Prin observația că unul dintre cei care se învîrteau în jurul curții are cămașa roșie doar pe jumătate. Interogat rapid, insul a încercat să păcălească anchetatorii pretextînd că e în perioada aia a lunii, dar alibiul său abil a picat cînd polițiștii au realizat că nu erau în 28. Așteptăm cu interes primele titluri „Senzațional! Poliția Română rezolvă primul caz folosind metoda calendarului“.
Și totuși, cum s-au petrecut faptele în acea seară fatidică? Ce succesiune de evenimente stranii a dus la un asemenea deznodămînt? Întrebările curgeau în timp ce polițiștii locali stăteau ca stînca în calea furiei apei interogative, pentru că răspunsurile ref