William Binney a fost, timp de peste 30 de ani, înalt funcţionar al NSA-ului. Matematician de profesie, el a fost implicat în automatizarea proceselor de interceptare şi analiză ale agenţiei de spionaj electronic. Treptat, şi în special după 11 septembrie 2001, dinlăuntru şi apoi după părăsirea organizaţiei, în octombrie 2001, William Binney a înţeles să se exprime liber asupra direcţiei impuse politic, a deciziei de dezvolta un sistem de interceptare masivă, fără diferenţieri, sistem care, în esenţa sa, contravenea atît Constituţiei cît şi reglementărilor interne ale NSA-ului, în speţa USSID 18, care interzice spionajul asupra cetăţenilor americani.
Protestul său a urmat calea oficială, de la conducerea NSA-ului la comitetele parlamentare de resort la Ministerul Justiţiei şi terminînd cu Judecătorul-Şef al Curţii Supreme. Celor care pretindeau că angrenajul pus la punct de Agenţia de Spionaj Electronic este singurul capabil să asigure siguranţa naţională, William Binney le-a oferit o alternativă concretă, programul Thin Thread, care atingea scopul urmărit într-o manieră selectivă şi constituţională.
WB: Sistemul pe care noi l-am propus nu viza indivizi, elimina date personale irelevante, în aşa fel încît să putem analiza un mare volum de date concentrîndu-ne exclusiv asupra GRUPURILOR implicate în crima transfrontalieră, asupra statelor sau entităţilor militare pe care aveam ordin să le vizăm. Cu alte cuvinte, cream o ZONĂ DE SUSPICIUNE cu două nivele. La primul nivel se afla persoana pe care un terorist o contacta în SUA sau în lume; la următorul nivel plasam persoanele cu care destinatarul avea legături. Programul se autolimita, astfel încît persoane dinafara acestor zone de interes nu erau afectate. O altă caracteristică a programului THIN THREAD (Aţă Subţire) era că cifra atributele indivizilor, pînă la încheierea demersului legal care