Luminiţa Sobaru ne învaţă că dorinţa de a-ţi realiza visele trebuie urmată, oricât ar fi de greu. După ce şi-a petrecut anii de liceu pe băncile Colegiului „Constantin Brâncuși“ din Craiova, secția Design Ambiental, Luminiţa a plecat la Universitatea „1 Decembrie 1918“, din Alba Iulia, unde timp de şase ani a făcut o facultate şi un masterat în domeniul arheologiei. S-a înscris apoi şi la Facultatea de Litere din Craiova. Toate aceste căutări aveau să îşi găsească împlinirea tocmai în China. Exemplul de ambiţie oltenească, Luminiţa a obţinut o bursă în domeniul arheologiei în China şi a plecat fără să ezite. Acum, craioveanca a ajuns să facă un master de Pictură la Facultatea de Arte a Universității North West din China şi, deşi simte olteneşte, trăieşte chinezeşte.
Gazeta de Sud: Cum ai ajuns să studiezi tocmai în China şi ce te-a determinat să alegi această ţară?
Luminiţa Sobaru: În 2011, am candidat pentru o bursă guvernamentală oferită de statul chinez. Am obținut bursa și, fiind o fire aventuroasă, pasionată de călătorii şi mereu dornică să descopăr culturi diferite, nu am stat pe gânduri și am pornit hotărâtă către China.
GdS: Ce valoare are bursa pe care o primeşti? Îţi ajunge să te descurci?
L.S.: Bursa este de 1.700 yuani. În România, nu ar fi o sumă mare, dar raportat la nivelul de trai din China și la prețurile de aici, bursa este de ajuns pentru cheltuielile de zi cu zi și uneori pentru plimbări. Asta pentru că, de exemplu, un bilet de autobuz costă un yuan, adică 50-60 de bani româneşti. Legumele, fructele sunt mai ieftine decât la noi în ţară. Uleiul mi se pare scump, deoarece costă cam zece lei.
GdS: Pentru români, chineza este o limbă de neînţeles, cum ai reuşit tu să o înveţi?
L.S.: Stăpânesc deja chineza la un nivel mediu, în special conversaţional. Partea scrisă este mult mai dificilă față de cea vorbită, fiind ne