Asa e, avem nevoie de un nou proiect de tara. Dupa ce am reusit sa ajungem in UE (mirabila sansa!), Romania e ca un alergator fara cursa: face scandal pe margine, sparge seminte si traieste din gloria trecutului.
Avem nevoie de un alt obiectiv tangibil pe care sa-l folosim pentru a ne judeca concret conducatorii: cand sa le spunem „pa” sau cand „mai ramai”. Fara o astfel de tinta comuna riscam in viitorul apropiat sa ne urcam unii pe peretii altora, ametiti de felurite fantasme radicale.
Ce proiect de tara ne propun cei mai importanti lideri politici ai momentului? Vrem, nu vrem, prin puterea si vizibilitatea pe care o au, ei sunt cei dintai care pot da tonul.
Traian Basescu propune reintregirea tarii, unirea cu Republica Moldova: „Eu cred ca acum e oportun sa o spunem. Avem acest obiectiv, daca vor vrea moldovenii”.
In ultimii ani diplomatia romaneasca a ales sa nu verbalizeze oficial astfel de dorinte unioniste pentru a nu alimenta inutil acuzatiile de revizionism pe care ni le aduc rusii. Decizia s-a dovedit pana acum a fi una inteleapta, dar Traian Basescu s-a razgandit chiar inaintea summit-ului de la Vilnius, acolo unde Republica Moldova a parafat un parteneriat important cu UE.
In termeni reali, parafarea acestui acord echivaleaza pentru Moldova doar cu inscrierea in cursa spre UE. Practic nici nu s-a dat startul, totul este inca reversibil. Si atunci de ce s-a hotarat presedintele Romaniei sa schimbe tonul atat de abrupt?
Exista trei teorii:
Un fapt: presedintelui Basescu nu i-a fost personal reprosata, la Vilnius, declaratia de miercuri. Dar numeroase semne de mirare au fost prezente la alte niveluri.
Cel mai probabil este ca toate explicatiile de mai sus sa fie valabile intr-o anumita masura, dar efectele cuantificabile deocamdata sunt doar doua:
Realist v