Premierul britanic David Cameron se află în prima sa vizită la Beijing după o întâlnire cu Dalai Lama de anul trecut care a iritat regimul chinez, şi conduce cea mai mare delegaţie comercială trimisă vreodată în China de Marea Britanie.
"Anumite persoane din Europa şi din alte părţi observă mutaţiile care au loc în lume şi vor să izoleze China în spatele unei cortine de bambus şi bariere comerciale. Marea Britanie vrea în schimb să dărâme aceste bariere", a afirmat Cameron în faţa presei, la Beijing. El a dat asigurări, după o întrevedere cu premierul chinez Li Keqiang, că nicio ţară din Europa nu este mai deschisă investiţiilor chineze ca Marea Britanie.
"Mă voi bate pentru un acord comercial între Uniunea Europeană şi China, cu aceeaşi determinare cu care mă bat pentru un acord de liber-schimb între Statele Unite şi UE, aflat în prezent în discuţii", a spus Cameron. Cei doi şefi de guverne au anunţat semnarea a două acorduri, care vizează în principal întărirea cooperării în explorarea spaţiului, cultură şi protejarea proprietăţii intelectuale.
Premierul Li a spus la rândul său că acordurile reprezintă progrese în domeniul trenurilor de mare viteză, cu care autorităţile de la Beijing vor să seducă pieţele occidentale, şi al investiţiilor chineze în sectorul energiei nucleare. El nu a oferit detalii. David Cameron a fost primit şi de preşedintele chinez Xi Jinping, care a cerut întărirea cooperării celor două ţări.
Ministrul de Finanţe George Osborne a anunţat la jumătatea lunii octombrie, după o vizită la Beijing, aprobarea unor investiţii chineze în proiecte nucleare din Marea Britanie. Ulterior a fost făcut public un acord între guvernul britanic, grupul francez EDF şi grupurile chineze de stat CGN şi CNNC, pentru construcţia a două reactoare în sudul Angliei.
Li Keqiang a comparat relaţiile între Londra şi Beijing cu un tren