Numărul cetățenilor români care cer viză de intrare în Statele Unite și sunt refuzați a scăzut puternic în 2013, anunță Departamentul de Stat de la Washington. Astfel, rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de cetăţenii români a scăzut la 11,5% în anul fiscal 2013, faţă de 17% în 2012.
Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru Statele Unite ale Americii depuse de cetăţenii români a scăzut, din nou, în anul fiscal 2013 (1 octombrie 2012 - 30 spetembrie 2013), ajungând la 11,5%. În 2012, rata de refuz a fost de 17%, în 2011 de 22,3%, iar în 2010 de 24,8%. Datele sunt publicate pe pagina de internet a ministerului american de externe.
La București, Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul și se arată încrezător că scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, împreună cu eventuala adoptare, de către Congresul SUA, a actului normativ care modifică criteriile de acces în programul Visa Waiver, au ”potenţialul de a contribui substanţial la atingerea, cât mai curând, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA”.
Proiectul noii legislaţii referitoare la Visa Waiver, așa numitul JOLT Act (Jobs Originating through Launching Travel), susţinută şi de către preşedintele Barack Obama, a fost introdus în Camera Reprezentanţilor în martie anul trecut, iar în Senat în mai 2013.
Principala diferenţă faţă de legislaţia în vigoare este evaluarea ţărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcţie de rata de refuz a solicitărilor de viză, precum şi în funcţie de rata de depăşire a şederii permisă de viză.
Totodată, noua legislaţie introduce şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi faţă de numărul de cereri înregistrate, în prezent.
Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia sunt singurele ţări din Uniune