Potrivit specialiştilor noştri, din păcate, persoanele infectate cu virusul imunodeficienţei umane dobândite sunt discriminate atât la locul de muncă, la prestarea serviciilor medicale, cât şi în penitenciare.
Persoanelor HIV pozitive le sunt deseori încălcate drepturile. În practica avocaţilor se întâlnesc cazuri potrivit cărora medicii erau învinuiţi de un amestec nejustificat în viaţa persoanelor infectate. Un astfel de caz s-a întâmplat în oraşul Bălţi. Potrivit bolnavului, în ziua de 28 mai 2012, medicii din cadrul Spitalului Clinic municipal Bălţi au înscris codul maladiei B200 în rubrica "Diagnoză finală".
Divulgarea statutului HIV pozitiv i-a cauzat un prejudiciu moral pacientului. Astfel, el a acţionat instituţia în instanţa de judecată şi a cerut despăgubiri morale de 5.000 de lei. Judecătoria a respins acţiunea. La 24 iunie 2013, avocatul său stagiar a depus cererea de apel împotriva hotărârii date. După mai multe etape de audieri, IMPS "Spitalul Clinic municipal Bălţi" urmează să achite în beneficiul reclamantului despăgubiri morale de 1.000 de lei.
Un raport la care au lucrat 19 instituţii din toată ţară arată că în anul 2012 au fost înregistrate 1.882 de cazuri noi de infecţie. Numărul total al bolnavilor a ajuns la 14.528. Aproape jumătate au nevoie de tratament antiretroviral (ARV).
"În R. Moldova, în pofida tuturor eforturilor depuse, incidenţa HIV/SIDA, atât în rândul populaţiei generale, cât şi printre persoanele tinere, a fost în continuă creştere în ultimii ani. Deşi incidenţa la tinerii cu vârsta de 15-24 ani a fost stabilă între anii 2011-2012 (18,5 cazuri la 100.000 persoane), indicatorii rămân a fi departe de cei preconizaţi pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (11.0 cazuri la 100,000 persoane în 2015)", se menţionează într-un raport UNICEF.
Discriminarea persoanelor cu HIV
Specialiştii cons