Pasiunea unor artişti de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași a adus României premiul pentru cele mai frumoase păpuşi din lume și pentru cel mai bun actor. Aplauzele unei lumi întregi le-a răplătit efortul acestor oameni de care suntem mândri.
„Păpușa vine din străfundurile copilariei, este o reprezentare a subconștientului. Păpușa poate fi un totem, are o energie emoțională fantastică pe care nici un alt mijloc de expresie artistică nu îl are”, spune Oltița Cântec, director artistic la Teatrul „Luceafărul” din Iași.
Emoția și pasiunea cu care artiștii teatrului de păpuși de la Iași vorbesc despre munca lor se transmite spectatorilor prin marionetele cărora le dau viață. Vestea despre performanțele lor sclipitoare a făcut înconjurul lumii și a fost răplătită cu aur.
„An de an am participat la festivalul mondial al artei păpușărești de la Praga, de unde de fiecare dată ne-am întors cu trofee”, explică Oltița Cântec.
Anul acesta, Teatrul pentru Copii și Tineret din Iași a obținut, încă o dată, confirmarea că păpuțile sale sunt cele mai frumoase. Spectacolul „Punguța cu doi bani” a luat premiul cel mare la un festival cu tradiție din Ucraina.
„E un festival care se cheamă Păpușa din Podoria și care se ține din 2 în 2 ani. Nu am lipsit la nici o ediție din 2007 încoace și nu a fost vreo ediție de la care să nu ne întoarcem cu vreun premiu. Anul acesta am luat premiul pentru cele mai frumoase păpuși”, spune Ioan Holban, director al Teatrului „Luceafărul”.
Arta adevărată începe în spatele scenei, în atelierele teatrului, unde prind viață marionetele ce le aprind imaginația micilor spectarori.
„Lucrăm cu drag la orice păpușă și cel mai frumos este când ajungem în sala și toți copiii aplaudă și râd”, spune Mărioara Cucuteanu.
Nu doar păpușile au făcut remarcate, ci ți actorii. Livu Smântâ