• Locatarii unui bloc din Podu Ros au pus mana de la mana si au incercat un proiect care avea sa le aduca numai avantaje • Oamenii au cerut ajutorul autoritatilor, dar au simtit pe propria piele cum este sa te lasi in baza altora si sa ramai cu mana intinsa, fara ca cineva sa te bage in seama • Ramasi cu buza umflata, iesenii si-au dat seama ca, oricum ar incerca, mai bine renunta la ajutoare si isi iau viata in propriile maini
Pentru iesenii care locuiesc la apartament, reabilitarea blocurilor reprezinta o prioritate, avand in vedere costurile tot mai mari cu incalzirea locuintelor. Acest fenomen este intens discutat si la nivelul Uniunii Europene. Alesii locali au lansat doua planuri pentru reabilitarea blocurilor si au promis ca vor fi decontate trei sferturi din costuri pentru o mare parte din lucrari sau ca ii vor scuti de la plata impozitelor pe cei care suporta singuri cheltuielile. Iesenii au simtit insa pe pielea lor cum este sa colaborezi cu autoritatile in proiectele pentru eficientizarea energetica a locuintelor.
"Am facut de la asociatia de proprietari tot dosarul pentru reabilitarea blocului cu fonduri europene. Am asteptat un an jumatate cu actele depuse, iar in urmatoarea vara, cand am vazut ca nu primim nimic, am facut lucrarea singuri. Am izolat blocul si apoi am incercat sa luam scutirea de impozit pe cladiri. Ne-am interesat la primarie si am inteles ca trebuie sa facem un studiu de eficienta energetica a blocului si un proiect tehnic. Asta ne costa inca 9 milioane de lei vechi pe apartament. Scutirea de impozit pe care am fi primit-o era de 7 milioane de lei si banii se strangeau cam in 10 ani. Pacaleala pe fata, nu se poate asa ceva!", spune Nicolae Plesca, iesean ce locuieste pe Aleea Nicolina.
Investitii mari, cu beneficii mici
Reducerea pierderilor de caldura este una dintre cele mai abordate tem