Din nou controverse la sfârşit de an, managerii spitalelor anunţând că fac tot ce le stă în putinţă să încheie exerciţiul financiar fără datorii, cum s-au angajat, doar că banii din contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări nu vin la timp.
Sfârşit de an dificil în spitalele publice, presiunea de a încheia exerciţiul financiar fără datorii ducând încă din vară la economii, reduceri de contracte, anulări ale altor obligaţii. Cu toate acestea, obiectivul rămâne greu de atins, managerii unităţilor sanitare publice încă aşteptând o parte din banii aferenţi contractului din octombrie. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va plăti de-abia acum diferenţa serviciilor contractate cu spitalele pentru octombrie şi o bună parte a celor din noiembrie. Spitalele vor primi, cel mai probabil, pentru serviciile contractate în noiembrie sume care să permită acoperirea cheltuielilor salariale, diferenţa rămânând pentru aşteptata suplimentare, solicitată deja la Casa Naţională.
„Avem banii pentru diferenţa din octombrie şi o bună parte din noiembrie, pentru care se acoperă plata salariilor, iar pentru decembrie avem angajamente pentru a contracta cel puţin o treime din media lunilor anterioare. Am făcut însă solicitări pentru suplimentări la Casa Naţională şi cred că vor mai veni ceva bani. Pentru diferenţa din decembrie există însă soluţia recuperării în ianuarie, ca în fiecare an”, a declarat preşedintele CJAS, Florin Ciocan.
„Dacă este onorat contractul de către CJAS, încheiem anul fără datorii”
La cel mai mare spital al judeţului s-au făcut economii importante în ultimele şase luni, însă un rezultat financiar bun, adică sfârşit de an fără arierate, depinde de plăţile pe care le va face CJAS.
„Am fi încheiat anul, şi sper să-l încheiem, fără datorii dacă am fi primit banii de la CJAS. Chiar nu sunt bani, înţeleg asta, nu vreau să