Grigore Cartianu a vorbit, luni, despre politizarea temei unioniste, în condiţiile în care, a subliniat el, cei mai mulţi moldoveni nu doresc o apropiere de România, cât aspiră la integrarea în Uniunea Europeană.
Trei sferturi din români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 63% din ei au o părere pozitivă despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu acest demers, considerat de şeful statului „următorul proiect politic“ al ţării, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
În opinia jurnalistului Grigore Cartianu, unirea României cu Republica Moldova este dorită de o minoritate, iar revizioniştii nu ar beneficia de susţinere din partea Uniunii Europene, în cazul în care discuţia ar avansa. “În România e clar că povestea asta ar fi simţită ca o reîntregire. E o rană multiplă. Tare mult aş simţi nevoia să luăm Bucovina şi cele trei judeţe din sudul Moldovei care fac ieşirea la mare. Din păcate, acest lucru nu e posibil. Mi-e foarte clar că revizuirea frontierelor pe formatul lor natural şi normal nu mai e posibilă. Revizioniştii nu au niciun fel de susţinere”, a explicat Cartianu. Totodată, el a subliniat că soluţia politică privind Transnistria, de exemplu, ar putea veni din afara ţării. “Am încercat cu mai mulţi oameni politici să văd ce soluţii ar avea, dar pur şi simplu aşteptăm ca marile puteri să facă asta. Din fericire, am văzut că în pactul de guvernare de la Berlin au inclus multe probleme de politică externă, inclusiv rezolvarea problemei Transnistriei”, a arătat jurnalistul. Unirea cu Basarabia, între proiect naţional şi cal de bătaie electoral “Trebuie să vedem ce au pus oamenii în pactul de guvernare, pentru că va fi public. Vom vedea acolo ce spune, în ce fel. Cred că s-au înţeles şi referitor la modalitatea pe care o vor susţine”, a adăugat el. O negoci