Toate materiile, substanțele,elementele pe care le găsim pe un teritoriu, fie el România, fie Uniunea Europeană, fie întreaga planetă – reprezintă resursele noastre: apa, minereul, petrolul, aerul, pădurea, solul.
Câtă vreme oamenii erau puțin numeroși (eram pe toată planeta doar 1,7 miliarde în anul 1.900!) și nu aveam mari capacități de producție, puteam crede că resursele naturale sunt nelimitate! Dar azi știm și, mai ales, am început să simțim fiecare, că resursele noastre sunt limitate! Nevoile noastre s-au înmulțit de peste 4 ori în ultimul secol și ritmul cu care producem obiecte, construim, consumăm energie s-a înmiit! Fără să mai punem la socoteală efectul de încălzire globală, trebuie știut că multe zăcăminte de petrol și gaz au fost epuizate, un om din 7 nu are apă potabilă pe planetă, au scăzut ariile împădurite...
Putem înțelege de ce este important să utilizam cu grijă resursele, să facem economii, să reducem cantitățile de materii prime. Or, reutilizarea și valorificarea deșeurilor (cele care contin fracții reciclabile) tocmai acest efect îl au: reduc nevoile de materii prime, de resurse.
Priviți schema și veți înțelege imediat cum intervine o bună gestiune a deșeurilor în reducerea consumului de resurse.
Vedeți cum, atunci când începe un nou ciclu, nevoia de resurse (materii prime și energie) scade la 50 % dacă am reușit să reciclăm și să valorizăm deșeurile. În exemplul nostru nu au mai ajuns la groapa de gunoi sau incinerare decât 50 % din cantitățile de deșeuri produse.
Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în sprijinul colectării selective a ambalajelor.
Toate materiile, substanțele,elementele pe care le găsim pe un teritoriu, fie el România, fie Uniunea Europeană, fie întreaga planetă – reprezintă resursele noastre: apa, minereul, petrolul, aer