„Credem că am găsit formula câştigătoare să-i facem pe români să simtă cu adevărat că este Ziua Naţională a ţării lor”
Dacă treceai prin Piaţa Sfatului, vineri seară, nu aveai cum să nu remarci „Casa Mureşenilor” – Muzeul Imnului Naţional. Pe faţada clădirii, erau proiectate luminos diverse informaţii istorice şi, din când în când, lumina contura muzeul, fapt care i-a şi făcut curioşi pe unii dintre braşoveni să intre în instituţie. Aici, sărbătoarea Zilei Naţionale, marcate cu câteva zile în avans, a început cu câteva ateliere de creaţie, în care braşovenii au învăţat cum să coasă semne de carte, de exemplu, pe celebra „etamină”. Au mai confecţionat, însă, şi felicitări inedite, sau au făcut „sarmale boiereşti”. Atelierele au fost susţinute de meşteri aduşi în cadrul proiectului Incubator 107. „Noi am creat o bază de date cu meşteri care ştiu să facă diverse lucruri. I-am contactat şi i-am întrebat dacă sunt dornici să ţină ceva cu specific românesc. Cristina, de exemplu, meşterul nostru de felicitări hand-made, s-a documentat cum să facă harta României. La fel a fost şi la celelalte ateliere”, a detaliat Octavian Aftanasă, voluntar proiectul Incubator 107.
Momentul cel mai aşteptat al serii a fost, de departe, show-ul de lumini oferit în Piaţa Sfatului. Brașovenii au putut asista la o demonstraţie de sunet, lumină şi culoare printr-un spectacol personalizat cu elemente de grafică animată legată de spiritualitatea românească şi europeană, pe acordurile „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, a „Rapsodiei” lui George Enescu, a Imnul Naţional al României şi a Imnul Uniunii Europene.
„Credem că am găsit formula câştigătoare să-i facem pe români să simtă cu adevărat că este Ziua Naţională a ţării lor. Oferim un spectacol de lumină, culoare şi sunet, asezonat cu lasere - o trecere în revistă a culturii şi spiritualităţii româneşti. În subsidiar sperăm să a