Kievul nu va introduce starea de urgenţă, a anunţat ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, la o întrevedere cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, pe fondul agravării protestelor la Kiev contra puterii. Sediul guvernului ucrainean era asediat luni de mii de manifestanţi proeuropeni, iar preşedintele Viktor Ianukovici era somat să-şi dea demisia. În acest timp, Bruxelles-ul îndeamnă la calm autorităţile din Ucraina şi opoziţia.
De câteva zile ucrainenii ies în stradă împotriva refuzului actualei conduceri de a semna, la Vilnius, Acordul de asociere cu Bruxelles-ul, decizia luată în scopul relatării relaţiilor economice cu Moscova. Luni, Guvernul a ordonat angajaţilor ai Ministerului de Interne să elibereze sediile guvernamentale. "Ianukovici a pierdut centrul capitalei", a anunţat Al Jazeera. Totuşi, după o convorbire telefonică cu şeful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, liderul de la Kiev a cerut Bruxelles-ului să primească o delegaţie pentru a rediscuta Acordul de Asociere, iar oficialul european a aprobat. Anterior, parlamentarul ucrainean David Zhvania a anunţat că Legislativul va forţa Guvernul sa plece. Criticând manifestaţiile de la Kiev, preşedintele Putin vede "mai degrabă de un pogrom decât de o revoluţie".
Apel la calm
„Autorităţile nu numai că ignoră aspiraţiile multor cetăţeni ucraineni, dar îi reprimă cu bastoane şi gaze lacrimogene atunci când aceste speranţe sunt exprimate în stradă cu disperare”, a argumentat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit Agerpres. Oficialul european a subliniat că „autorităţile ucrainene ar trebui să-i asculte pe propriii cetăţeni, nu să-i bată”. „Actuala criză ar trebui rezolvată prin dialog între toate forţele politice”, a adăugat Schulz. La rândul său, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a cerut "tuturor