Liviu Voinea, ministrul bugetului: Ne adresăm firmelor viabile, care au fost deja validate de piaţă, dar care au nevoie de sprijin pentru dezvoltare. În condiţii normale firmele respective ar trebui să se poată împrumuta singure de la bănci, însă ştim că nu avem o situaţie normală pe piaţa bancară, creditul scade, şi atunci intervenim cu garanţia statului pentru a uşura accesul la finanţare şi a stimula astfel investiţiile în tehnologie, în noi locuri de muncă, în extinderea pe alte pieţe. În primul val 6.000 de IMM-uri ar putea obţine mai uşor finanţare în lei la dobânzi de circa 6,2%.
În primul val 6.000 de IMM-uri ar putea obţine mai uşor finanţare în lei la dobânzi de circa 6,2%.
Companiile mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei.
Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregătită de Ministerul Finanţelor exact după modelul programului Prima casă - considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani.
Statul s-a hotărât astfel în sfârşit să intervină direct şi pe piaţa creditului pentru IMM-uri cu o schemă de stimulare care şi-a dovedit viabilitatea, garanţiile oferite băncilor fiind de natură să înmoaie reticenţa faţă de risc a bancherilor.
Ministerul Finanţelor a negociat cu băncile o dobândă formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marjă maximă de 3,5% care include toate comisioanele bancare, dar nu şi prima de garantare cuvenită Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uir şi care încă face obiectul unor discuţii.
O firmă din ca