Principala problemă a sistemului economic mondial este că participanţii nu vor să recunoască situaţia în care se află şi să ia măsurile necesare pentru a ieşi din aceasta, consideră Vasile Iuga, Managing Partner, PwC South East Europe.
"Statul asistenţial reprezintă una dintre vulnerabilităţile Europei, acesta ar trebui restructurat, însă nu este de dorit să se renunţe la el", a declarat domnia sa, în cadrul celei de a treia ediţii a conferinţei "Rolul băncilor în restructurarea companiilor", organizată de ziarul BURSA, la care a participat în calitate de moderator.
În ceea ce priveşte creşterea încrederii în sistemul bancar, domnul Iuga a amintit că, în secolele XVIII şi XIX, acţionarii băncilor din Marea Britanie garantau cu propria avere depozitele atrase. Domnia sa a adăugat: "Unii acţionari şi-au pierdut aproape întreaga avere ca să garanteze banii deponenţilor. În această perioadă, însă, acest lucru este foarte dificil, în condiţiile în care durata medie de deţinere a acţiunilor băncilor listate la bursa din New York nu depăşeşte câteva luni".
Referitor la mediul economic din ţara noastră, Vasile Iuga arată că sistemul bancar autohton este stabil, datorită calităţii supravegherii şi reglementărilor prudenţiale ale Băncii Naţionale a României (BNR). "Băncile româneşti sunt în general bine capitalizate. Problema este însă că lichiditatea pe care o deţin se îndreaptă, în mare parte, către Stat, pentru finanţarea deficitului bugetar", potrivit domniei sale.
Măsurile Guvernului nu trebuie să agraveze situaţia agenţilor economici, este de părere partenerul PwC. "Este important ca acţiunile autorităţilor să se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare, deoarece acest lucru duce la creşterea veniturilor bugetare, care diminuează deficitul şi, implicit, nevoia de finanţare a Statului, lăsând mai mulţi bani pe