Interlopii s-au inspirat din filmele cu spioni pentru a tâlhări afacerişti. Ei fi lau nonstop casele de schimb valutar, montau un GPS pe autoturismul victimei şi o urmăreau cu maşini furate.
În 1995, așa îi păcăleau șmenarii pe bucureșteni. Fotoreporterul EVZ a pândit câteva ore și a surprins momentele când șmenarii și-au acostat victima și au convins-o să le arate banii. De obicei, primeau înapoi ziare tăiate, acoperite doar la capete cu bancnote
Interlopii supravegheau casele de schimb valutar. Soția lui Ciprian Daniel Lungu i-a transmis într-un SMS să ia din geamul mașinii anunțul de vânzare, deorece atrăgea atenția: „Ia alea din geam că sar în evidență, poate le-ai lăsat și ieri și nu e bine!”
Epoca şmecheraşilor înarmaţi cu insignă falsă de poliţist şi pistol, care pândeau turişti străini, a apus. Metoda "Maradona" - combinaţia din mai multe infracţiuni, înşelăciune, jaf şi uzurparea de calităţi oficiale - a evoluat la un nivel incredibil.
Detalii inedite într-un dosar în care şase persoane, membri mărunţi ai lumii interlope din Capitală, au dat lovituri de mii de euro. Robert- Marian Alexandru, Ciprian- Daniel Lungu, Florin Moraru, Cristian Nedelcu, Roberto-Gabriel Pascu şi Săndel Vasile se ştiau din celulele arestului, unde au fost închişi, de-a lungul timpului, pentru furturi de bani, autoturisme de lux sau bunuri de valoare.
Liderul, Florin Moraru, poreclit "Catic" sau "John", are la activ mai multe condamnări pentru jefuirea unor cetăţeni străini care efectuau operaţiuni de schimb valutar cu sume uriaşe de bani. Ca mod de operare: lovirea victimei, sustragerea genţii pline cu bani şi fuga cu un autoturism parcat în aproapiere.
Prima dată a fost GPS-ul
Ancheta procurorilor din Parchetul Capitalei a scos la iveală metodele puse la cale de aceşti interlopi pentru a tâlhări milionari care schimbau bani la cas