Comisia Europeana a propus o serie de noi norme privind protectia cunostintelor si informatiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) pentru a contracara dobândirea, utilizarea si divulgarea ilegala a acestora.
Propunerea de directiva introduce o definitie comuna a secretelor comerciale, precum si o serie de mijloace prin care cei care sunt victime ale însusirii abuzive a secretelor comerciale pot obtine despagubiri. Aceasta va ajuta instantele nationale sa trateze cazurile de însusire abuziva a informatiilor de afaceri confidentiale, sa scoata de pe piata produsele care încalca secretul comercial si va permite victimelor sa obtina despagubiri în cazul actiunilor ilegale.
În actuala economie bazata pe cunoastere, capacitatea întreprinderilor de a inova si de a intra în concurenta poate fi grav afectata atunci când informatii confidentiale sunt fie furate, fie utilizate în mod abuziv.
Potrivit unui sondaj recent, în ultimii zece ani, o întreprindere din cinci a facut obiectul a cel putin unei tentative de furt al secretelor sale comerciale. Potrivit unui alt studiu recent, aceste cifre sunt în crestere, 25% din întreprinderi raportând furturi de informatii în 2013, în comparatie cu 18% în 2012.
Exista diferente considerabile la nivelul legislatiilor în vigoare în tarile UE în ceea ce priveste protectia împotriva însusirii abuzive a secretelor comerciale. Unele tari nu dispun de legislatie specifica cu privire la acest subiect.
Întreprinderile întâmpina dificultati în a întelege si a avea acces la sistemele din alte state membre si, atunci când sunt victime ale însusirii abuzive a know-how-ului confidential, acestea au reticente în ceea ce priveste initierea de actiuni în instanta civila, deoarece nu sunt sigure ca instantele vor pastra confidentialitatea secretelor lor comerciale.
Actualul sistem